dimarts, 18 d’abril del 2017

Lectura 6. Nascuts per llegir

LECTURA 6

PARALUES CLAU: lectura, primera infància, salut, famílies, entitats educatives.


 RESUM

La lectura d’aquesta setmana ha estat la titulada “Nascuts per llegir: Projecte de promoció de la lectura per a la primera infància” de l’autora Marta Roig que tracta sobre un projecte que promou el gust per la lectura entre les criatures de 0 a 3 anys.

Aquest projecte és molt interessant, ja que es treballa de forma cooperativa entre diferents entitats públiques: l’ajuntament, els CAP’s i les biblioteques públiques. L’ajuntament, per tal de poder iniciar el projecte ha de firmar un conveni i desprès a través dels centres de salut hi ha diferents recursos que informen a les famílies amb nadons o amb futurs nadons de les possibilitats d’aquest programa i aquestes van a la biblioteca on hi ha muntat un espai per atenció a la primera infància per a fomentar la lectura d’aquests nadons on hi trobem tant racons de pares, com contes pels infants com recursos per a la lectura. Més enllà de l’activitat local, les famílies poden gaudir també de materials, orientacions i propostes desenvolupades per la mateixa coordinació del programa.

Aquest programa promou experiències compartides entre pares i fills a partir del llibre i la primera literatura. L’objectiu que es planteja és despertar el gust per la lectura des del primer mes de vida, ja que és una eina fonamental pel desenvolupament integral dels infants. No pretèn avançar aprenentatges sinó que intenta actuar sobre els habits familiars perquè la lectura es gaudeixi amb normalitat i de manera quotidiana.

Al final de l'article es donen unes estadístiques de com està anant aquest programa tant a Catalunya com a Andorra i es manifesta que s'està millorant per tal de multiplicar les famílies beneficioses i contiuar l'educació.

Com a conclusió, es podria dir que i tot i que només es parli d’aquest projecte concret també n’hi ha d’altres i, per tant, cada cop hi ha més possibilitats de lectura pels infants de 0 a 3 anys cosa que és molt beneficiosa tant per a les famílies com pels infants.

PREGUNTES

-Penses que cada vegada trobarem més aquest projecte a diferents poblacions i que des de l’escola podem promoure que les famílies en facin ús?
-Per què creus que encara és tan poc conegut aquest projecte tot i tenir un fons i uns objectius tan interessants?

REFLEXIÓ

Aquest article no és dels que més m’ha agradat, no perquè no sigui interessant sinó perquè penso que la seva lectura se m’ha fet bastant densa en alguns moments, per exemple, fa molta referència en com s’organitzen els recursos humans del projecte en qüestió i no va més enllà d’aquest aspecte. Penso que l’autor d’aquest article deixa molta informació oberta que al lector potser li agradaria conèixer. Personalment, m’hagués agradat saber quines activitats es fan en aquests espais o bé quina és la seva metodologia de treball.

Reflexionant sobre el projecte que es fa en aquests espais, penso que és necessari i aporta molts aspectes positius per els infants i les famílies i que per aquest motiu no s’hauria de limitar a una franja de poblacions tant escassa sinó que s’hauria d’expandir i portar-lo a altres pobles i ciutats els quals es poguessin beneficiar d’aquests espais i projectes. Penso que és important que s’introdueixi l’hàbit de la lectura des de la primera infància, no en el sentit de que els infants aprenguin a llegir, però si que els infants s’acostumin a veure als seus pares llegir o bé que els pares llegeixin una estona cada dia amb ells.


Moltes vegades, però, les famílies no tenen els recursos suficients per dur a terme aquesta pràctica amb els seus fills i filles. Tot i això, penso que és important que com a futures educadores puguem ajudar a aquestes famílies amb falta de recursos a  adquirir aquest hàbit de lectura. En l’enllaç que hi ha a continuació, podeu veure els avantatges que té adquirir uns hàbits lectors, la realitat que es troba a les escoles o com fomentar aquest hàbit lector: 

http://natibergada.cat/oblida-els-deures-i-fomenta-un-bon-habit-lector

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada