dimecres, 12 d’abril del 2017

LECTURA 6 (I) - Nascuts per llegir (Marta Roig)




Resultat d'imatges de momento familiar

DEIXEM ENRERE LES PRESSES I RECUPEREM LES CONNEXIONS FAMILIARS!


IDEES CLAU
-          Despertar el gust per la lectura, des dels primers moments de vida, és una peça clau pel desenvolupament integral dels infants.
-          La lectura ha d’esdevenir un element quotidià i indispensable en les vides dels menors i les seves famílies.
-          Per du a terme aquest programa, és fonamental, l’acció conjunta i col·laboració de 3 agents.

RESUM
El projecte “Nascuts per llegir”, impulsat al 2002, va ésser creat amb un únic objectiu, promocionar la lectura per a la primera infància en diferents municipis de Catalunya. Per tal d’aconseguir, que aquesta esdevingués un element quotidià i indispensable en les vides dels menors i les seves famílies.
Despertar aquest gust per la lectura, des dels primers moments de vida, és una peça clau pel desenvolupament integral dels infants. En el sentit que: ajuda a socialitzar, desenvolupa la curiositat i la imaginació, educa en la sensibilitat i en els valors, facilita la comprensió del món exterior i interior, afavoreix el desenvolupament del llenguatge, aporta experiència, potencia la capacitat d’observació i concentració, etc. Però, apart dels beneficis cognitius i emocionals que extreu el menor, la lectura també enforteix i enriqueix les relacions de l’infant amb els individus amb els que comparteixen aquest moment lector. Una necessitat vital en aquest segle XXI, ple de presses i falt de temps compartit.
Per du a terme aquest programa “Nascuts per llegir”, és fonamental, l’acció conjunta i col·laboració de 3 agents.
Primer de tot, l’Ajuntament, aquesta institució s’encarrega d’implementar i finançar el projecte. En segon lloc, entren en joc els centres d’atenció primària, que presenten i promocionen i informen del programa que ha llençat l’Ajuntament i dels profits que aporta. I finalment, la biblioteca és l’espai físic que proporciona material d’orientació i oferta experiències i propostes lectores, que poden viure famílies, juntament amb els seus infants. Tals com: Racó de pares i Fons de Nacuts per llegir.
Per concloure, cal dir, que aquest projecte ha estat un èxit. De les 14.000 famílies, que es van animar a participar en aquest programa, el 77,5% han integrat la lectura en la rutina familiar, l’han convertit en una hàbit. Fet que poc a poc transformarà la societat, la farà més culta, lliure, crítica, competent i pròspera. Però sobretot, la tornarà humana, recuperant les connexions pares-fills, cada cop més oblidades.   

REFLEXIÓ
L’article “Nascuts per llegir” de Marta Roig, per una banda, m’ha resultat interessant. La lectura, és sovint tractada com un tema banal, que es pot tocar de qualsevol manera. Quan en realitat, com ens ha justificat l’autora, és una eina essencial de les nostres vides, que no només aporta beneficis sinó que també pot arribar a canviar vides.   
Però, per altra banda, el text m’ha semblat repetitiu. En el sentit, que recuperava idees, que ja havien aparegut en l’entrevista a Marta Soler de la setmana passada. Com la rellevància d’entrar en contacte amb el món lector des d’edats molt primerenques o d’incentivar hàbits lectors en les famílies.
Tot i que, cal ressaltar, que aquest text complimentava els arguments de l’article anterior, mostrant propostes i activitats de caire lector.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada