dimecres, 10 de maig del 2017

Lectura 8: Els jocs de representació

PARAULES CLAU

Jocs de representació, aprenentatge significatiu, scripts, rols, llenguatge.
Resultado de imagen de juegos simbolicos
RESUMEN


Els jocs de representació (joc simbòlic) són un recurs didàctic que, pretén utilitzar les rutines i les activitats de representació com a vehicle per facilitar l’ús del llenguatge en contextos familiars. On no només saprèn un codi i una forma lingüística sinó que també saprèn un medi per representar el coneixement dun contingut. El fet de què la situació de joc sigui significativa té moltes més possibilitats de ser apressa pels més petits.

A partir dels esquemes o scripts, que són aquelles representacions de les activitats que se li presenten a linfant regularment, faciliten laprenentatge del llenguatge tant des dels aspectes més destructura com dels més discursius.

El joc de representació consta de dos moments Claus:

1.      Un primer moment de motivació i del coneixement del script: garantir que els alumnes coneixen lesquema.

2.      Un segon moment que correspon a la representació pròpiament dita: la importància de quin rol han dadquirir en aquell moment. El fet dassumir diferents rols els fa veure les coses des de diferents perspectives, aspecte important per entendre els diferents discursos narratius.

En aquest cas, el paper de ladult és de mediador i facilitador.
PREGUNTES
-        Per què es deixa de fer joc representatiu en primer de primària?
-        Si un infant no vol participar, com actua el docent?



COMENTARI PERSONAL

Durant els dos anys de carrera ens han parlat molt de la importància del joc simbòlic en les primeres etapes de vida per laprenentatge i desenvolupament dels infants, ja que és una forma daprendre en la qual sho passen bé i aprenen de forma significativa. I els docents, a la vegada, podem conèixer millor els alumnes a partir de lobservació i de lanàlisi. Per tant, mha agradat molt aquesta lectura, ja que només es centra en aquest tipus de joc. Ho explica amb detall i claredat.
El que no acabo dentendre és perquè es deixa de fer aquesta manera daprendre en primària. En aquest article, que podeu arribar clicant aquí, en la pàgina 27/28/29 explica una mica la diferència entre el que significa treball i el joc en els centres escolars. El treball es considera com lesforç per aprendre i el joc és com la diversió. Explica que en moltes ocasions les activitats densenyament i aprenentatge tindran un caràcter lúdic i en altres exigiran més esforç, però que les duen haurien de ser motivadores i gratificants, ja que són condicions indispensables perquè lalumnat construeixi els aprenentatges.
El paper del professor és clau en aquest tipus de mecanismes per aprendre, ha de ser un mediador entre lespai i lalumne, ajudant-lo a interioritzar els aprenentatges de manera significativa però sense guiar, ha de ser el facilitador daquest aprenentatge.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada