dissabte, 6 de maig del 2017

Presentació d'en Pere Peris

La importància d'explicar contes


Realment, mai m'he plantejat que els contes fossin un recurs important a l'educació infantil, simplement eres allà, és a dir, a tots ens han explicat contes, i per això, al menys jo mai, he pensat en perquè ho feien. Per això, abans de donar la meva opinió o fer una reflexió al respecte sobre la seva importància, he volgut buscar informació al respecte per poder tenir uns fonament sòlid sobre els que parlar, ja que jo no vaig assistir a la sessió que va realitzar en Pere.  

Com diu al seu blog la Gemma Ripollès (que treballa al sector de l'educació), els contes no són un element només de l’àmbit escolar , sinó de l’àmbit social en general, ja que tenen un valor immens que va des de l’explicació i la comprensió del món extern fins a la interpretació dels sentiments, l’expressió de l’experiència i la crítica de la societat.


Però perquè és important el conte a l’etapa d’educació infantil?

Segons la Gemma, el conte està ple de possibilitats de cara al desenvolupament dels infants. És una font per enfortir la imaginació, la fantasia, la intel·ligència i la sensibilitat. Els contes ofereixen la base per aconseguir un equilibri entre la realitat i el somni, molt important per fer front al món actual. Alguns dels beneficis que la Gemma considera que aporten els contes al desenvolupament dels infants són:
  • Nodreix i enriqueix la fantasia, ampliant el món de l’experiència. 
  • Afavoreix el procés de maduració integral de la personalitat del nen.
  • Posa en contacte els infants amb la realitat.
  • L’inicia en un codi moral: el concepte del bé i del mal i l’aproximació a virtuts com el respecte, l’honestedat, la generositat, etc...
  • Afavoreix moments de diàleg i trobada efectiva entre la persona adulta i l’infant.
  • Ajuda el nen a descarregar moments d’ansietat i agressivitat, i a eliminar pors i tensions
A més, el conte té una funció lúdica en sí i es converteix en un estímul en l’aprenentatge i l’adquisició de l’hàbit d’escolta, així com inicia els i a la lectura.



Llavors, em plantejo jo... si un dels beneficis dels contes és que aporten una visió fidel de la realitat, fet que els infants necessiten per conèixer el món que els envolta, per què no s'expliquen contes reals? És a dir, els contes que jo recordo són els contes de Disney que ni de lluny reprodueixen la realitat del món. Per què les noies són dèbil i necessiten ser rescatades per un noi fort i valent? Per què les noies regeixen la seva vida primer pel que li mana el seu pare i després el seu marit? Potser aquesta ha sigut la realitat en algun moment de la història, però crec que quan me'ls van explicar a mi això ja havia canviat. 

Llavors, si fa 20 anys aquest contes ja eren poc fidels a la realitat, per què es continuen explicant avui dia? Per què no es canvia el model de conte? Moltes escoles asseguren que són modernes i innovadores en metodologia, però ho són també en contes? Vull dir, actualment existeix una gran varietat de contes que tracten una gran varietat de temes actuals, realment les escoles els utilitzen? I els pares... quants pares permeten que els seus fills llegeixin o escoltin contes amb una temàtica "polèmica"?


Alguns dels temes més censurats són la mort i la sexualitat. Aquesta ocultació de la realitat als infants pot tenir com a conseqüència una pèrdua en la imaginació dels nens i una distorsió de la seva visió del món i de la realitat. Lidia Blanco, especialista en literatura infantil, parla sobre la necessitat d’introduir la realitat en els contes infantils: ”Lamentablemente, en las obras para niños predomina la generación de estereotipos que no se vinculan con cambios que van surgiendo en la sociedad. Por ejemplo, la mujer es representada como una madre en el hogar, sumisa, mientras que al hombre se lo vincula con la cosa pública.”

Per tant, jo faig un crit a mestres i pares perquè realment s'informin i busquin contes actuals que reflexin el món real d'avui dia i no escollin nomès els contes perquè són els que coneixem i ens han explicat tota la vida. La societat canvia, per tant la nostra visió del món també ho ha de fer i la millor manera de que els infants tingui aquesta visió és a partir dels contes. 


Per concloure, volia presentar una frase de Graciels Montes,sobre els contes que considero molt certa:


“Los cuentos son una ocasión que permite la instalación de otro tiempo en este tiempo: producen un cambio y habilitan a la fabricación de mundos nuevos. Los hombres no pueden vivir sin mundos.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada