divendres, 10 de març del 2017

Presentació d'Ana Luisa Costa - Cristina Campos


L'Ana Luisa Costa ha vingut per explicar-nos una mica com és el món de l’educació infantil a Portugal, quins estudis requereixen els docents que s’hi dediquen i com treballen el llenguatge a les aules.

Ha explicat, de forma sintetitzada, que a Portugal el Ministeri d’Educació no s’encarrega del que nosaltres coneixem com primera etapa d’infantil sinó que són els serveis socials qui porten les llars d’infants que acullen a aquests infants i que, per tant i fins fa poc, cada escola seguia un tarannà diferent. Això suposava un problema perquè l’etapa 0-3 és on els infants assenten les seves bases per al desenvolupament de gairebé totes les seves capacitats i arribar a un acord a nivell estatal pot ajudar a igualar les condicions i les oportunitats de cadascun dels infants. Per aquest motiu, entre d’altres, finalment han aconseguit que totes les mestres d’infantil (les quals han de cursar tres anys de grau i un màster per exercir) tinguin al seu abast diversos documents que les pauta i les guia per treballar diferents objectius i així unificar mínimament aquesta etapa d’escolaritat que no és obligatòria.

L’Ana, centrant-se en la llengua, ha exposat que, des de l’escola, proposen diverses activitats implantades, d’alguna manera, en la rutina i en el dia a dia de l’aula que afavoreixen que els infants es sentin còmodes amb la oralitat i intenten que qualsevol aprenentatge sigui significatiu per als nens i les nenes, que a través del llenguatge no aprenen únicament aspectes relacionats amb la comunicació sinó també de molts altres que tenen a veure amb altres àrees però que formen part del mateix acte comunicatiu.

M’ha semblat molt interessant com aquesta professora planteja la importància de la parla a l’escola, com ens ha fet arribar la necessitat de buscar estratègies per assumir la diversitat d’infants amb la que ens podem trobar i com resulta beneficiós parlar de llenguatge amb els propis infants, desenvolupant l’anomenada funció metalingüística.

L’Ana m’ha semblat una persona molt propera, sincera i a la qual li apassiona la seva feina i això m’ha despertat interès per la seva manera de veure la situació del seu país i de les seves aules.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada