dilluns, 3 d’abril del 2017

Lectura (5) IV. Llegir a la pantalla - Pérez-Esteve, P.

Pérez-Esteve, P. (2013) Llegir a la pantalla, Guix d’infantil, 67, 22-23

1.     Tres idees clau que destacaríeu del text
-Llegir ens permet aprendre, viure unes altres vides, entendre els nostres sentiments, aprendre com és el món,  com funciona  i ens permet potenciar la nostra imaginació.
-Nous formats d’alfabetització que permeten infinites possibilitats.
-Els infants es mouen molt fàcilment amb aquests formats, però els docents hem d’acompanyar-los en aquest procés perquè en facin un bon ús i puguin aprendre a través d’aquests, i així poder-se integrar a l’entorn on han de créixer, la societat de la informació i el coneixement.

2.     Resum global i al màxim detallat possible però de només 300 paraules
Aquesta lectura titulada Llegir a la pantalla ens parla de la importància de la lectura i el nou format de llibres que tenim actualment.
L’article de Pilar Pérez ens diu que la lectura és fonamental en les nostres vides i que durant aquest procés podem deixar corre la nostra imaginació. Quan som petits és important que algú ens condueixi en aquest procés. Per tant, acompanyar a les criatures en aquest recorregut és avui una tasca essencial de tots, i sobretot els mestres.

Abans del boom tecnològic, llegíem a través de llibres físics, és a dir, de paper. Un cop els dispositius tecnològics apareixien en les nostres vides, deixàvem de banda aquests llibres de paper per donar lloc a pantalles. És un nou format molt atractiu pels infants, que en definitiva els hi acaba enganxant.

Des del meu punt de vista, penso que la lectura és un element bàsic i fonamental per la persona, ja que ens aporta coneixement, ens crea un món imaginari, ens ajuda a viure unes altres vides, etc. Aquest article dóna molta importància al format, però jo vull preguntar: tan important és? Considero que el format és un aspecte rellevant per atraure i cridar l’atenció, el realment important és el que ens trobem a dins.

3.   Dues preguntes que formularíeu a l’autor o autora del text sobre aspectes que considereu que requeririen més explicació
1- Quines propostes pedagògiques faries tu aplicables a l’aula per tal d’ensenyar a moure’s en aquest nou format digital?
2- Promouries introduir dispositius tecnològics en aules de parvulari o preferiries intentar mantenir la figura del conte tot i la imposició de les noves tecnologies.

4.     Reflexió personal
La lectura d’avui ha estat molt senzilla i molt fàcil de llegir. La veritat és que no ha estat una informació nova i no m’ha aportat gaire. Tot i això, penso que el que es parla a la lectura és força interessant.
Un aspecte que s’hauria de millorar és el posicionament de l’autora. No deixa clar quina és la seva opinió i es mostra neutra. Gràcies a l’aclariment d’en Xavier, hem pogut saber que l’autora està a favor de les tecnologies, i que, a més, és creadora d’una pàgina web del ministeri: leer.es.

Per acabar, com sempre explico en els meus comentaris personals, el punt en comú que he trobat a les diferents lectures d’avui és: la importància de la lectura. A més, les interaccions amb els altres durant aquesta activitat, sigui amb el grup d’iguals o amb un adult (família, tutor, mestre, etc).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada