dimarts, 4 d’abril del 2017

Lectura (5) IV: Llegir a la pantalla

Pérez-Esteve, P. (2013) Llegir a la pantalla, Guix d’infantil, 67, 22-23

1.Tres idees clau que destacaríeu del text

1.Llegir ens permet aprendre, viure unes altres vides, entendre els nostres sentiments, aprendre com és el món,  com funciona  i ens permet potenciar la nostra imaginació.
2.Nous formats d’alfabetització que permeten infinites possibilitats.
3.Els infants es mouen molt fàcilment amb aquests formats, però els docents hem d’acompanyar-los en aquest procés perquè en facin un bon ús i puguin aprendre a través d’aquests, i així poder-se integrar a l’entorn on han de créixer, la societat de la informació i el coneixement.

2.Resum global i al màxim de detallat possible però de només 300 paraules

Aquesta lectura titulada Llegir a la pantalla ens parla de la importància de la lectura i el nou format de llibres que tenim actualment.

L’article de Pilar Pérez ens diu que la lectura és fonamental en les nostres vides i que durant aquest procés podem deixar corre la nostra imaginació. Quan som petits és important que algú ens condueixi en aquest procés. Per tant, acompanyar a les criatures en aquest recorregut és avui una tasca essencial de tots, i sobretot els mestres.

Abans del boom tecnològic, llegíem a través de llibres físics, és a dir, de paper. Un cop els dispositius tecnològics apareixien en les nostres vides, deixàvem de banda aquests llibres de paper per donar lloc a pantalles. És un nou format molt atractiu pels infants, que en definitiva els hi acaba enganxant.

Des del meu punt de vista, penso que la lectura és un element bàsic i fonamental per la persona, ja que ens aporta coneixement, ens crea un món imaginari, ens ajuda a viure unes altres vides, etc. Aquest article dóna molta importància al format, però jo vull preguntar: tan important és? Considero que el format és un aspecte rellevant per atraure i cridar l’atenció, però el punt realment important és el que ens trobem a dins.




3.Dues preguntes que formularíeu a l’autor o autora del text sobre aspectes que considereu  que requeririen més explicació.

-Quines propostes pedagògiques fàries tu aplicables a l’aula per tal d’ensenyar a moure’s en aquest nou format digital?
-Promouries introduir dispositius tecnològics en aules de parvulari o preferiries intentar mantenir la figura del conte tot i la imposició de les noves tecnologies?

Comentari personal:

Després de llegir i treballar la lectura cal dir que ha estat molt senzilla i fàcil d’entendre. A més, no m’ha aportat cap informació nova, sinó que ha destacat el fet de passar d’un llibre de paper a les noves tecnologies. Tot i això, penso que és un tema molt important actualment, i que s’ha de poder treballar a les escoles.

A més, l’autora no es posiciona ni cap al llibre amb paper ni cap a les noves tecnologies, i aquest fet m’ha portat a una confusió. Però hem tingut l’oportunitat de parlar-ho amb el professor en Xavier, i ens ha explicat que l’autora està posicionada cap a les noves tecnologies i que està lluitant per aconseguir implantar-ho a totes les aules, tot i això en aquesta lectura s’ha mostrat molt neutre. A més, també durant el seminari hem pogut conèixer i investigar sobre una pàgina web del ministeri que va crear ella per a potenciar aquestes noves tecnologies en els més petits, que s’anomena: leer.es

Des del meu punt de vista considero que les noves tecnologies s’han d’aplicar a les aules, ja que és un gran pas per adaptar als infants a la nostra societat del segle XXI. Tot i això, crec que no ens podem oblidar dels mètodes tradicionals, com llegir amb paper, escriure en un full amb llapis, dibuixar amb pintures, etc. Per tant, crec que el paper més important dels docents és poder combinar els mètodes més tradicionals amb els tecnològics. D’aquesta manera, estem preparant infants per adaptar-se a tot allò que els pugui servir per a un futur.

Per acabar, m’agradaria destacar que el fet de poder fer les idees principals, el resum i les preguntes conjuntament amb el grup d’expert ens ha ajudat molt a poder extreure conclusions realment rellevants, ja que tots els membres del grup hem pogut aportar les nostres idees, i per tant, entre tots ens ha quedat un text molt més complet i ric. Així doncs, m’agradaria poder aplicar aquesta tècnica a cada lectura.


I finalment, el punt en comú que hem trobat amb les diferents lectures d’avui, és la importància de la lectura des de ben petits. Així doncs, hem de poder potenciar la lectura tant des de casa com a l’escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada