dimarts, 21 de març del 2017

L'educació infantil a Portugal: Ana Costa

Com és de diferent l'educació a Portugal? Descobri'm-ho! 

                                    Resultat d'imatges de portugal

El dia 10 de març va venir l'Ana Costa a parlar-nos sobre l'educació infantil a Portugal. Penso que és molt important i interessant que vinguin professionals d'altres països, ja que d'aquesta manera, aquests ens transmeten els seus coneixements i ens expliquen les seves experiències en primera persona. 

Alguns dels aspectes que ella ens explicava són totalment diferents als que tenim a Catalunya; per exemple: a Portugal el grau de mestre/a d'educació són 3 anys i si després es vol accedir a la carrera d'educació infantil es necessita un màster de 3 semestres i de 4, si fos primària. A més, va comentar que l'etapa 0-3 depèn de la seguretat social, fet que em va sorprendre i estranyar, i, en canvi, la de 3-6 depèn del ministeri d'educació, com a aquí. 

També va fer referència que els infants de 3-6 anys que no havien estat escolaritzats, després tenien més problemes en l'àmbit lector, el de la parla i la interiorització de la cultura. Crec que l'escolarització és molt important i cal que un infant vagi a l'escola per tal d'aprendre a parlar més ràpidament i interaccionar amb els altres, ja que a l'escola l'infant està sempre rodejat de persones i és inevitable que hi hagi interacció; per tant, crec que l'escola ofereix una gran quantitat d'estímuls per tal que els infants es desenvolupin de forma més ràpida. 

Ella ens explicava coses que es feien a Portugal que no li semblaven bé, com per exemple, el fet que a P5 els infants estiguessin fent fitxes (aquí, també, en moltes escoles) o també ens va dir que ella pensava que l'horari escolar contenia moltes hores (igual que aquí). 

Vaig veure que una persona plena de coneixements i saber; una bona professional que tenia les idees clares i que defenia allò que li agradava i allò que no. Em va agradar que s'interessés pel que passava al nostre país, per saber el que fèiem aquí respecte a l'àmbit educatiu. Això em va fer veure que, realment, li interessava l'educació a Catalunya. 

Em va sobtar quan va dir que un infant, als 3 anys, és quan domina perfectament la llengua; això si no té cap tipus de dificultat o problema de desenvolupament. Aquesta afirmació no la comparteixo, ja que jo penso que tot infant té el seu ritme d'aprenentatge i que si un infant tarda més a desenvolupar-se no té perquè voler dir que té un problema quant al seu desenvolupament, sinó que, simplement, tarda més, ja que el seu procés és més lent. 

L'Ana Costa ens va introduir un terme anomenat "Theory of mind", que volia dir la complexitat de comprensió per poder distingir allò que algú està dient; em va semblar un concepte interessant, ja que mai n'havia sentit a parlar. 

                                       Resultat d'imatges de theory of mind
Ens va estar explicant la importància que té el llenguatge oral, tot i que hi ha vegades que el professorat no li dóna el suficient valor i ella es queixava d'això. Per a ella la comunicació oral és primordial i jo penso el mateix, ja que és la que ens ajuda a interaccionar amb el nostre entorn i és la que ens permet que aprenguem a comunicar-nos correctament. 

Quant al llenguatge oral, ens va parlar d'una pràctica que es fa a Portugal, que és la lectura conjunta d'un conte, anomenat "Cadela amarila", que en castellà seria "La perra amarilla", que és un conte en el qual cada vegada que s'ha de passar la pàgina, hi ha un animal més que a l'anterior i a cada pàgina hi ha un número ocult que representa el total d'animals que hi ha a la pàgina. Amb aquest llibre ens va dir que podíem practicar les matemàtiques, però també la llengua oral. 

Resultat d'imatges de cadela amarela   Resultat d'imatges de cadela amarela


Ens va aconsellar que no fessim totes les sessions de lectura en gran grup, ja que sinó sempre participarien els mateixos infants; és millor treballar amb pocs infants, donant-los una atenció especialitzada, en la qual puguin participar tots.

Com a conclusió, vull dir que em va semblar molt bona idea que vingués l'Ana Costa a fer-nos aquesta petita presentació, ja que va resumir el sistema educatiu a Portugal i ens el va explicar molt bé, ben organitzat i de forma clara. Per últim, amb els comentaris que va fer Costa, penso que l'educació a Portugal s'assembla bastant a la de Catalunya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada