CONTES I MÉS!
Avui ha vingut el Pere Peris, un amic de Fontich. Ens va explicar coses sobre contes, cançons i emocions i com les podem tractar amb els infants. A més d'explicar-nos coses sobre els contes, ens ha portat alguns contes i ens ha llegit algun tros. M'han agradat els moments en els quals estava llegint el conte, ja que li posava molta emoció i motivació, com Fontich quan llegeix els contes.
No només ens explicava coses sobre els contes i ens els llegia, sinó que ens aportava estratègies per tal de poder treballar el més útil possible la literatura amb els infants. Per tant, ens aportava recursos, que a nosaltres ens podrien servir per quan siguem professores.
Ens va comentar que allò important és el context que hem d'oferir als infants a l'hora de llegir qualsevol conte, llibre... i, a més, les situacions han de ser reals; així, els infants poden contextualitzar i entendre allò que treballen i, d'aquesta manera, les pràctiques resulten útils per a ells, ja que tenen un sentit.
Aquest professor el vaig trobar una mica peculiar, però m'agrada la seva forma de fer. Per exemple, vam fer una activitat, en la qual cada alumne/a tenia un paper i quan ell deia que la feina com l'hem de fer?; cadascú deia el que tenia apuntat al seu paper; per exemple: jo tenia amb placidesa. Va ser una activitat que em va agradar molt; vaig pensar que era molt original.
Penso que és un professor que s'obre molt als seus i a les seves alumnes, ja que ens va explicar com considerava ell la seva feina. Va dir que li agradava passar-ho bé i parlar i, a més, tal com ens parlava dels infants, em sembla que se'ls estima molt i realment la feina que fa li apassiona. Crec que allò primordial és que el que facis ho facis si realment t'agrada i t'ho passes bé i és el que fa Pere Peris.
Ens va mostrar uns contes que podríem fer servir amb els nens i nenes; uns contes que ajuden al seu desenvolupament i a comprendre els textos infantils.
Aquests contes són:
- Camaleonte Variopinto: tracta el tema de les emocions. Em va semblar un llibre estrany, amb formes curioses, però crec que és un molt bon llibre per tractar el que senten els infants. A través d'aquest conte, ens ha comparat el camaleó amb els i les mestres, sota la idea que els dos ens podem adaptar a qualsevol situació ràpidament i aquesta idea m'ha agradat molt.
- El gat amb botes: es podria fer servir per treballar valors com animar, ser astut/a, emprenedor/a. En Pere Peris ha dit que en els contes no només s'ha de mirar la història, sinó que les imatges també són importants, perquè ajuden als nens i nenes a representar-se mentalment el que es diu i els crida l'atenció.
- Amb tot el cor: tracta l'afecte, l'acolliment, la distància.
- No és fàcil petit esquirol: el tema que tracta és la mort. És un tema que no es parla, normalment, al món infantil, però crec que és un tema que no s'hauria d'amagar, perquè els infants han de saber que la realitat pot ser molt dura i que no tot és alegria, sinó que també s'han d'experimentar emocions més negatives per poder-les entendre, comprendre.
- La història de l'Emma: tracta sobre l'adopció, tema que no es tracta molt tampoc en el món infantil.
Cal recalcar que en Pere Peris donava molta importància que com a mestres hem de llegir i escollir aquells llibres, contes que ens semblin que els poden interessar, motivar..., que agafin el plaer per la lectura.
He de dir que aquesta visita m'ha agradat, perquè ha sigut una classe diferent. He pogut aprendre moltes coses relacionades amb la literatura infantil. M'ha agradat molt la manera que fa les classes aquest professor i quina concepció té de l'educació, dels infants i del món. M'ha semblat una persona alegre i activa, que sempre ha d'estar innovant.
Al final, en Pere Peris ens va donar un record: era una cartolina petita plastificada, en la qual hi havia citat el fragment de Gioanni Rodari: L'orella verda.
He trobat aquest link, en el qual s'especifica la informació per tal de poder assistir al curs proposat per la Mari Carmen Díez.
http://www.rosasensat.org/cursos/175/109:1/?lang=ca&fid=21&addCurs=161172111
He trobat un altre enllaç interessant, que explica aspectes de l'autora i, també, de la seva obra. A més, al final de tot hi ha un enllaç en el qual es veu com ha sigut l'últim curs de "La oreja verde"; es pot veure a través d'imatges.
https://biblioabrazo.wordpress.com/2016/05/04/mari-carmen-diez-navarro-la-oreja-verde-de-la-escuela/
Aquest link conté una petita història (conte), que es diu "L'home de l'orella verda".
http://eisantvi.blogspot.com.es/2010/10/un-conte-lhome-de-lorella-verda.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada