dimecres, 29 de març del 2017

Filosofia i escola


FILOSOFIA I ESCOLA

IDEES CLAU

-La filosofia com a eina per comprendre i qüestionar-se el món.
-La filosofia com a un espai de reflexió on es conrea el diàleg i el pensament crític.
-La filosofia com a una matèria propedèutica per a la vida ciutadana i personal.


SÍNTESI

Filosofia, un concepte ampli i amb múltiples concepcions i enfocaments al llarg de la història. La podríem definir de moltes maneres, una podria ser la següent: actitud, manera de viure o disciplina que manifesta el desig de conèixer i comprendre el món i el seu funcionament.

En el present article es vincula la filosofia amb la vida escolar, s’expliquen els punts que la connecten amb aquesta i amb els infants, nens, nenes i adolescents i els beneficis que els aporta. Avui dia, nombrosos països arreu del món, junt amb la UNESCO, parlen de la seva necessitat. Aquesta assignatura va aparèixer fa uns 35 anys amb una voluntat pedagògica i ètica que busca desenvolupar a l’alumnat en l’àmbit personal i ciutadà; i amb una fonamentació política que es basa en la convenció i en els drets dels infants, entre d’altres com és el d’expressió, i en l’objectiu de contribuir en les habilitats democràtiques.



La filosofia, pel que fa a l’escola, es tracta d’una matèria amb caràcter propedèutic, la qual contribueix en el desenvolupament d’habilitats necessàries que repercuteixen a la resta de matèries i també en el desenvolupament personal, ciutadà, democràtic i social dels individus. Dit amb altres paraules, la filosofia és una pràctica que es basa en la reflexió i la intenció de comprendre tot allò que ens envolta per poder actuar amb criteri i tenint en compte les diferents variables i punts de vista dels altres, que participen en el diàleg de reflexió conjunta.

Per tant, la filosofia també forma part de l’aprenentatge actiu, que es construeix entre tots els participants, els quals tots poden donar la seva opinió sobre qüestions que els hi són properes i afecten a la seva vida, fet que fa que l’aprenentatge resulti interessant i significatiu. Altrament, sabem que la filosofia possibilita el desenvolupament del pensament crític, del raonament, de la capacitat de diàleg i d’argumentació, de resolució de conflictes, de plantejament i qüestionament de les cosses que ens són donades, de recerca de respostes, de la tolerància i de la creativitat.


DUBTES

 -Penso que el text aporta molta informació sobre els beneficis de la filosofia a l’escola, tot i que he trobat a faltar l’explicació del funcionament d’una dinàmica filosòfica, concretament a educació infantil.


REFLEXIÓ


Sota el meu punt de vista, estic d’acord amb els arguments del text que defensen la necessitat de la filosofia a l’escola. Penso que al llarg del temps, i a mesura que avançaven les noves tecnologies i l’especialització del treball, l’escola s’ha convertit bàsicament en la institució encarregada de dotar als individus dels coneixements necessaris per esdevenir capaços de desenvolupar tasques complexes i ser competents a la vida laboral, descuidant el desenvolupament personal, social i ciutadà.

Crec que és fins i tot més important educar als alumnes en aquesta part més emocional perquè, a part de convertir-se en persones preparades per inserir-se en el mercat laboral, es converteixin en persones capaces de pensar per elles mateixes, persones amb autoestima, autonomia, interessos propis i amb coratge per portar les regnes de la seva vida. Y penso que la filosofia és una bona pràctica que possibilita que els alumnes puguin expressar la seva opinió i aprendre de la dels altres. A més, penso que aquesta és una bona via per parlar de temes transcendentals que formen part de la vida i que no es tracten en cap altra assignatura.


En definitiva, penso que la filosofia a l’escola pot ajudar als individus a desenvolupar-se personalment i humanament, a conèixer-se millor a ells i elles mateixes i la societat que els envolta i a aprendre a pensar amb criteri per actuar tenint en compte les diferents variables i les possibles influencies i conseqüències dels seus actes. Per tot això, penso que les classes de filosofia poden arribar a ser molt enriquidores per l’alumnat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada