dimecres, 15 de març del 2017

Presentació Ana Luísa Costa

L’oral en Educació Infantil a Portugal

En la sessió del divendres dia 10 de març va venir a visitar-nos l’Ana Costa. L’Ana és una professora  portuguesa que ens ha brindat l’oportunitat de poder conèixer una mica com és el sistema educatiu de Portugal i la importància de fomentar la llengua oral en les aules des d’un inici.

D’entrada ens va explicar quina és la formació que ha de tenir un mestre per poder exercir posteriorment aquesta professió: 3 anys de llicenciatura i 1 de màster, en el cas de preescolar.
Al llarg de la sessió va explicar-nos un munt d’aspectes importants sobre l’ensenyança a Portugal. Per una banda, va explicar que l’etapa 0-6, igual que a Espanya, és una etapa no obligatòria, però fonamental. Tal i com l’Ana va argumentar, sovint oblidem que els primers anys de vida d’un infant són els més importants i, per tant, cal incidir en el seu desenvolupament per potenciar cada una de les seves capacitats. Però algunes famílies es troben en desigualtat respecte d'altres, econòmicament parlant, ja que hi ha una escassa igualtat d’oportunitats en l’accés a materials, així com també en el sistema educatiu.

Per altra banda, un altre tema que és essencial remarcar és el llenguatge oral. L’infant des de que neix s’ha d’integrar al nou món de la comunicació, del llenguatge, … i amb el temps aprendrà a parlar. Aprendrà a parlar perquè li sorgirà aquesta necessitat, per aquesta raó, és important crear diversitat d’espais/situacions enriquidores que propiciïn l’aprenentatge de la llengua de manera significativa: animar-lo a parlar, escoltar-lo, que se sentin competents, etc. Per tant, encoratjant-lo podrem aconseguir que és comuniqui, així com també, ajudar-lo a prendre consciència del propi llenguatge.

En definitiva, opino que vivim envoltats de llenguatge, però, cal ser-ne conscient per ajudar als infants a desenvolupar-lo.
Per acabar, m’agradaria destacar que m’ha semblat una xarrada interessant i captivadora que m’ha permès adonar-me’n/conèixer la realitat del sistema educatiu de Portugal. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada