El passat divendres 10 de març vam tenir la sort de conèixer a l'Ana Costa, una educadora de Portugal que ha vingut a fer-nos una xerrada sobre el sistema educatiu del seu país.
Hi ha dues qüestions de la seva intervenció que m'han cridat l'atenció especialment:
1. La professió de mestre no està gens considerada
2. L'etapa de 0 a 6 anys no és obligatòria
Penso que aquests dos aspectes estan realment vinculats. D'una banda, considero que en general hi ha molts pocs països que considerin adequadament la professió d'educador/ora infantil, probablement perquè pensen que es tracta d'una tasca que podria fer qualsevol. Però els infants de 0 a 6 anys tenen moltíssimes necessitats a les quals cal donar resposta per tal que els infants creixin amb una bona base educativa. El fet que l'etapa de 0 a 6 no sigui obligatòria no és un handicap en sí mateix, ja que des del meu punt de vista es tendeix a institucionalitzar-ho tot a unes edats molt primerenques. Tot i així, crec que no és positiu que no ho sigui perquè, com passa amb la nostra professió, no se li don el valor necessari als infants d'aquestes edats ni a tot el que poden experimentar i aprendre.
Per tal de relacionar la seva intervenció amb l'assignatura ha introduït el tema de la comunicació oral.
L'Ana Costa considera que els infants poden desenvolupar habilitats de comprensió i expressió oral des de ben petits de forma natural. En relació amb això, ens ha presentat un llibre anomenat "Una candela amarela" que evidencia com es pot treballar la llengua oral a partir dels animals de casa, per exemple.
Per acabar voldria agrair al Xavier que haguès convidat a l'Ana perquè penso que ha estat molt profitós per a nosaltres que una persona autòctona ens expliqui el funcionament del sistema educatiu a Portugal, i no haver de fer una classe teòrica en la qual ens haguèssim quedat molt en la superfície.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada