divendres, 17 de març del 2017

Visita de l'Ana Costa

En el seminari de la setmana passada vam tenir la gran sort que ens va visitar una professional de l’educació de Portugal: L’Ana Costa. És mestra de llengua, i actualment dóna classes a la universitat.
L’Ana ens ha explicat com és el sistema educatiu al seu país. I ha estat molt interessant poder observar quines semblances i diferències trobem amb el nostre.

Per començar, l’Ana ens va explicar que la durada de la carrera universitària per ser mestre és de 3 anys, però que després d’acabar aquests estudis es fa un màster. Així doncs, aquesta és la primera diferència que trobem amb el sistema educatiu de Portugal, ja que aquí es cursen 4 anys.



Més tard, l’educadora feia referència a la importància i el valor que se li dóna al mestre/a d’educació infantil. És a dir, els mestres d’aquesta etapa se’ls hi dóna un valor més baix que als que fan classes a edats més avançades. És un aspecte que ja estem familiaritzats amb ell, perquè aquí també passa el mateix. Per tant, és una feina molt mal valorada, ja que es té la visió que durant aquesta etapa només s’ha de cuidar a l’infant. Tant a Espanya com a Portugal, s’hauria de fer un canvi de xip, perquè tots els mestres valen molt i la seva feina és molt important, siguin del cicle que siguin.


En tercer lloc, ens ha explicat que l’etapa de 0-3 depèn del ministeri de seguretat social, i que l’etapa de 3-6 depèn del ministeri d’educació. A més, l’etapa de 0-6 no és obligatòria. Tot i que ella explica que és una etapa fonamental i molt important pel bon desenvolupament de l’infant.

L’Ana també ha volgut parlar de la importància de la llengua oral. I donava èmfasi en el fet que l’aprenentatge ha de ser significatiu pels infants. Així doncs, la llengua oral s’ha de treballar de manera natural i ha de ser atractiva pels nens i nenes. Per acabar el tema de l’oralitat, ens ha portat un llibre que es titula Cadela Amarela, un llibre infantil amb contingut matemàtic.


En conclusió, la visita de l’Ana Costa ha estat molt interessant i hem pogut saber com era el sistema educatiu a Portugal. A més, està molt bé conèixer diferents contextos educatius d’altres països d’aquesta manera, és a dir, a través d’experiències personals i professionals. Així doncs, l’Ana ens va transmetre tota la il·lusió que té per la seva feina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada